Dzień Popcornu

Czy wiecie, że 19 stycznia przypada Dzień Popcornu?

Współczesny popcorn to produkt ze Stanów Zjednoczonych, ale prażenie kukurydzy było znane już w starożytności. Gdy Europejczycy dotarli do Ameryki, napotkali na te przekąski wśród Indian.
Dziś nikt nie wyobraża sobie od czasu do czasu nie zjeść popcornu, pachnącego świeżym masłem.

Warzywo, które wykorzystuje się do prażenia, to kukurydza krzemienna. Używa się jej też do przygotowania mąki kukurydzianej. Ten rodzaj kukurydzy występuje w różnych kolorach. Najbardziej oryginalne z nich są fioletowe lub różowe. Warto pamiętać, że kukurydza cukrowa używana do sałatek nie nadaje się do prażenia. Ziarno kukurydzy krzemiennej ma dwie warstwy. Bielmo jest ochraniane przez żółtą pokrywkę, która pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia pęka.

W sali teatralnej Przedszkola uczniowie obchodzili Dzień Popcornu, co przedstawiamy na zdjęciach.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH